Međimurci u srcu Švicarske

Međimurci u srcu Švicarske

Dvadeset godina postojanja i humanitarnog djelovanja iduće godine obilježava Društvo Međimuraca Švicarske. Minulog vikenda dio marljivih Međimuraca ugostio je Stjepan Jalšovec, Čakovčanin rodom iz Novog Sela Rok.

Gotovo 30 godina egzistenciju ostvaruje u zemlji čokolada, satova, ali prije svega preciznosti, uređenosti i uzora demokracije. Za dobro raspoloženje, uz domaćina i njegovu suprugu Mariju, skrbili su mladići za klavijaturom i gitarom – Dino i Marko – “Duo Hit”.

Nesebično su došli iz Međimurja u Arbon, turistički gradić na obali Bodenskog jezera. I notama izvornog međimurskog melosa oraspoložili pedesetak uzvanika. Bili su tu i Slovenci, Švicarci…

Takve susrete međimurski iseljenici koriste za razmjenu pozitivnih iskustava. Zajedničko im je što se svi od reda vesele svakom povratku u domovinu, iz koje su otišli “trbuhom za kruhom”. Zanimiljiva su druženja međimurskog iseljeništva.

Plemenite dobrote i kulturne običaje promoviraju u svakom koraku svog djelovanja. Švicarski Međimurci godinama za Božićne blagdane darivaju djecu poginulih hrvatskih branitelja s područja Međimurske županije, značajno su pomogli i u osnutku “Katruže” – Međimurske humanitarne zaklade solidarnosti.

Veliki doprinos dali su i donacijama za stvaranja hrvatske suverenosti i u doba Domovinskog rata. Društvo Međimuraca Švicarske ove je godine zdušno radilo i na pripremi monografije društva u kojoj će biti predstavljena sva područja njihova djelovanja.

Brojne su međimurske obitelji u Švicarskoj našle bolji prosperitet. Još je bivši župan Josip Posavec obećao da će organizirati svojevrsni “summit” svih iseljenih Međimuraca, potvrdio je to kasnije i sadašnji dožupan Matija Posavec, a pričao je i o tome aktualni župan Ivan Perhoč. Za sada ništa konkretno. A ipak u iseljenistvu živi na tisuće međimuskih obitelji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije